Duurzaamheid bij Allshoes Safety Footwear

WE CARE FOR YOUR FOOTPRINT

Duurzaamheid bij Allshoes Safety Footwear

Onze visie op duurzaamheid

We streven ernaar dat onze veiligheidsschoenen...
Op een verantwoorde manier geproduceerd worden,
Met een zo laag mogelijke CO2-voet- afdruk,
En in lijn met de principes van de circulaire economie.

Dat is onze dagelijkse missie. Sinds 2019 hebben we een baanbrekend programma neergezet dat als inspiratie dient voor velen.
Weten hoe we dat doen? Lees dan verder!

Ons duurzame assortiment; op weg naar de circulaire veiligheidsschoen

Allshoes heeft haar populairste veiligheidsschoenen een duurzamer tintje gegeven, geen gemakkelijke opgave! Allshoes presenteert de Redbrick én de Grisport duurzame collectie.

De grootste impact die we als Allshoes maken zit ‘m in onze producten, onze veiligheidsschoenen dus. Dat weten we omdat we fact-based werken: we hebben de milieu impact van onze gehele organisatie en ons assortiment berekend aan de hand van LCA’s.

De gehele schoen bestaat voor >50% uit gerecycled materiaal en dat is uniek! Naar elk onderdeel is gekeken. Daarmee is de CO2-impact met 40-60% verlaagd ten opzichte van traditionele leren modellen. De impact en meer data is terug te vinden op het product paspoort van de schoen. Wel zo transparant.

Verduurzaming vereist betrokkenheid van de hele keten. Overheden en bedrijven richten zich op duurzaam inkopen. Deze duurzame collectie bieden dezelfde veiligheid en comfort als gebruikelijk. Zo sluiten we samen de cirkel!

Meer weten over hoe ons duurzame assortiment aansluit op jullie ambities? Neem contact op met onze sales!

CO2-reductie, circulariteit en verantwoorde keten zijn onze hoofdthema's

Verduurzaming is veelomvattend en bevat niet alleen milieu-, maar ook sociale aspecten. Allshoes focust zich op de thema’s CO2-reductie, circulariteit en verantwoorde keten. Onze eerste doelen hebben we gezet. Benieuwd naar welke actie we al hebben ondernomen?

Circulariteit

Allshoes gaat voor een circulair product assortiment! De circulaire principes uit onze duurzame collecties passen we waar mogelijk ook toe op andere collecties. Daarnaast zijn we mede-oprichter van de Circular Footwear Alliance waarmee klanten onze veiligheidsschoenen terug inzamelen.

Ook hebben wij de afgelopen jaren regelmatig input gegeven op wetsontwikkelingen. En met succes: schoeninzameling wordt vanaf 2026 verplicht onder de UPV textiel.

Ook verschil maken? Word lid van de CFA!

CO2-reductie

Allshoes reduceert haar CO2-uitstoot en streeft ernaar klimaat klimaat neutraal te zijn in 2025. De uitstoot waar we direct invloed op hebben (scope 1 & 2), hebben we inmiddels met meer dan de 40% gereduceerd ten opzichte van 2018.

De grootste impact (~99%) zit ‘m echter in onze schoenen. Voor onze duurzame modellen bereikten we een reductie van 42-57% (scope 3) ten opzichte van voorgaande modellen. Deze berekeningen zijn opgesteld aan de hand van LCAs en gevalideerd door een derde partij.

Heb jij doelstellingen voor je leveranciers op CO2-uitstoot? Wij verzenden onze pakketten klimaatneutraal. Daarnaast maken we de CO2-voetafdruk per product inzichtelijk in het digitaal product paspoort.

Verantwoorde keten

Bij Allshoes doen we er alles aan om onze keten inzichtelijk te maken en goed te zorgen voor mens en milieu door de keten heen. Werken aan een verantwoorde keten doen we samen. Onze leveranciers tekenen een Code of Conduct en de productielocatie van onze producten is terug te vinden in het digitaal product paspoort.

Ook doen we mee aan de Transparency Pledge. Dit zijn goede stappen, maar het verkrijgen van meer inzicht in de keten vraagt nog wat aandacht. Wel zo transparant!

Allshoes Safety Footwear en haar merken

Als merkeigenaar en in samenwerkingen hebben we invloed op het verduurzamen van onze merken. Dat begint al in het ontwerpproces met bijvoorbeeld de ontwikkeling van de de duurzame collecties. Zelfs als we geen directe invloed hebben op het ontwerp, zetten we de maatstaf bij onze leveranciers. Zo delen we informatie over de LCA’s, doen we actieve uitvragen en hebben we strenge selectie criteria voor de producten. En dat werkt!

Mijlpalen om trots op te zijn

We vinden het belangrijk te verduurzamen met projecten die aansluiting vinden bij de klant. Maar dat is niet onze belangrijkste motivatie. Dat is namelijk dat we de wereld graag een stukje mooier willen maken. Dat wil jij toch ook? Dit zijn een aantal andere projecten die we afgelopen jaar hebben uitgevoerd waar we trots op zijn:

Better materials & design
Lancering van de duurzmame Redbrick- en Grisport-collectie (>50% gerecycled)
Herontwerp van de schoenendoos (-60% inkt, van FSC-karton!)

Driving Change
Eerste Sustainability Event in 2023
Digitale Product Paspoorten

Sustainable operations
CO2-uitstoot scope 1 en 2 gehalveerd tov basisjaar 2018
CO2-dashboard voor monitoring

Close the loop
CFA opgericht en omgezet naar een stichting
Verplichte schoeninzameling vanaf 2026
In gesprek met de staatssecretaris over de UPV voor veiligheidsschoenen

Supporting people
Drie vrijwilligersdagen per jaar per medewerker
Allshoes gecertificeerd als Great Place To Work
Ontwikkeling van de Smart Safety Shoe  

Samenwerkingen

Samenwerking is belangrijk voor verduurzaming.
We bedanken onze klanten, leveranciers en onze andere partners voor de samenwerking.

Wat zijn onze volgende stappen?

Op deze pagina vieren we successen en tegelijkertijd blijven we natuurlijk kritisch op waar we kunnen verbeteren. Heb je opmerkingen of vragen? Laat het gerust weten!

Meer weten of opmerkingen? Neem contact op met Team Sustainability!

Meer weten?

Over 2021 en 2022 hebben wij gerapporteerd volgens GRI standaarden. Lees hier terug in ons duurzaamheidsrapport en update.